Stress en onrust maken je ongelukkig. Je zit minder lekker in je vel, alles lijkt moeilijker en je kunt minder genieten van dingen. Een goede reden om te zorgen voor meer rust in je leven, ook op de werkvloer. Er bestaan beproefde methodes die veel mensen rust brengen. We delen er graag een paar met je.

Doe alles met aandacht. Onze hersenen zijn niet gebouwd voor multitasking. Je productiviteit en effectiviteit nemen uiteindelijk sterk af als je te veel ballen tegelijk in de lucht probeert te houden. Vertraag en focus volledig op wat je nu doet. Daar gaan niet alleen je prestaties van omhoog, maar ook je gevoel van rust. 

Ga de natuur in. Naar een bos of strand. Een wandeling maken. De geest wordt bewezen rustiger en gelukkiger van contact met de natuur. Daar kun je gericht gebruik van maken, ook tijdens werktijd. Loop eens een rondje door het park tussen 2 afspraken bijvoorbeeld.

Relativeer je gedachten. Niet alles wat je denkt is waar.

Maak je alleen druk om het nu. Het kan zomaar gebeuren dat je veel piekert over momenten uit het verleden of in de toekomst. Dat kost veel tijd en energie. Terwijl al dat zorgelijke denken geen enkele invloed uitoefent op deze momenten; ze zijn al voorbij, of ze moeten nog komen. Concentreer je daarom alleen op het heden.

Accepteer dat je niet overal het antwoord op hebt. 

Dat hoeft ook niet. Open staan enblijven leren is belangrijker. Dat besef brengt ook rust. 

Ban je woord ‘moeten’ uit je gedachten. Denk je vaak ‘ik moet nog dit, en ik moet nog dat’? Dat kan veel stress opleveren. Vraag je af of het een geval van is of van moeten of van willen. Denken in termen van willen, en je dus realiseren dat veel taken een keuze zijn, kan de druk behoorlijk verlagen. 

Elke dag een minuut of 5 á 10 mediteren doet wonderen voor je gevoel van rust. Om dat te leren, hoef je geen ingewikkelde cursussen te doen. Er bestaan goede meditatie-apps, die dagelijks zorgen voor een portie ultieme rust, zonder zweverig te doen. En het werkt nog lang door ook. Waarom zou je het niet eens proberen? 

Wil je een wandeling maken om te reflecteren op je werkende leven of 
op je organisatie? 
We lopen graag met je mee. 
Nodig je ons uit?