H1: 6rem / 95% / -0.2rem

H1: 6rem / 95% / -0.2rem

H2: 4rem / 100% / -0.1rem

H2: 4rem / 100% / -0.1rem

H3: 3.5rem / 100% / -0.1rem

H3: 3.5rem / 100% / -0.1rem

H4: 3rem / 100% / -0.1rem

H4: 3rem / 100% / -0.1rem

H5: 2rem / 100% / -0.05rem
H5: 2rem / 100% / -0.05rem
Subtitle: 0.875rem / 182% / 0rem

Body: 1rem / 182% / 0rem

Strategie en performance

Petrogas: een cultuurveranderprogramma voor extra veiligheid

Strategie en performance

Petrogas: een cultuurveranderprogramma voor extra veiligheid

Foto: Martijn Walet

Petrogas E&P Nederland is een upstream offshore aardgasbedrijf actief op de Noordzee, gevestigd in Rijswijk. Door het werk op open zee, 300 km uit de kust, staat veiligheid hoog op de agenda bij de professionals en de leiders van Petrogas. Wij werkten al samen met Petrogas’ Operations Manager Bart Smits en zijn team op het gebied van team performance en ‘high performance operations’. Met de komst van nieuw veiligheidsprogramma Safety II, kwam een nieuw vraagstuk naar voren.

Implementatie van Safety II, voor een nóg veiligere werkomgeving

De manager Health, Safety, Environment, & Quality (HSEQ), Emanuele Gemelli, had al langere tijd oog voor dit nieuwe programma, ook wel ‘Learning From Normal Work (LFNW)’ genoemd, maar zocht nog naar een manier om het op de gehele organisatie toe te passen. LFNW is eigenlijk een cultuurprogramma, en samen hebben we een proces ontwikkeld om het binnen heel Petrogas te implementeren.

De ‘Changekitchen On’ aanpak: kijken, denken, doen

Als basiskapstok voor het verandervraagstuk gebruikten we onze ‘Changekitchen On’ propositie: kijken, denken, doen.

Kijken

De eerste fase bestaat uit ‘team intelligence’. We begonnen met onderzoeken wat de stand van het ‘Safety II’ was bij Petrogas zelf: wat verstaan zij eronder en hoe ver vindt de organisatie al dat ze zijn op weg naar dit nieuwe paradigma. Team intelligence is succesvol wanneer een stevige doorsnede van de organisatie participeert. Daarom deden mensen vanuit de hele organisatie mee, van operations, -zowel onshore als offshore-, als specialisten vanuit HSEQ.

Vervolgens gingen we aan de slag met ‘peer intelligence’, waarbij we andere organisaties spraken die al verder waren in hun reis naar Safety II, zoals ziekenhuizen, leveranciers en de academische wereld.

Resultaat: Inzicht in waar Petrogas en de industrie staat op het gebied van Safety II.

Denken

De inzichten die we verkregen uit de eerste fase van het 'CK On' proces analyseerden en verwerkten we richting een aanpak die de belangrijkste elementen bevatten van een succesvol cultuurveranderprogramma in de Safety II én Petrogas context.

Samen met de professionals van Petrogas hebben we in co-creatie een ritme gecreëerd waar we werkten aan de vier belangrijkste domeinen ‘Collaboration’, ‘Knowledge Sharing’, ‘Just Culture’ en ‘Local Ingenuity'.

Om ervoor te zorgen dat we breed binnen de organisatie feedback konden ophalen, besteden we tijdens de twee strategische off-sites een hele dag aan Safety II, door alle medewerkers te laten reageren op concrete veiligheids- en samenwerkingsdillema’s uit hun dagelijkse werk.

Resultaat: Concrete feedback vanuit de hele organisatie op de huidige cultuur en verbeterpotentieel.

Doen

Doordat we feedback, inzichten en beelden hadden ontvangen van alle Petrogas medewerkers, hadden we een sterke basis om met een brede groep vrijwilligers uit de organisatie verder aan de slag te gaan: uitvoeren van experimenten en interventies als bijdragen aan het bereiken van de nieuwe ‘Learning From Normal Work’ cultuur. Hierbij hebben we een iteratieve, agile methode gehanteerd, waarbij denken en doen elkaar snel opvolgden. Dus geen big bang, maar een collectief van vele, vaak kleinere interventies, die samen de nieuwe cultuur vormgaven.

Doordat dit programma niet opgelegd werd door de leiders van Petrogas, maar juist in samenwerking met de professionals werd ontwikkeld, was het draagvlak voor de interventies groot en werd de implementatie gedaan door de professionals zelf. Het management was wel zichtbaar in een sponsorende en coachende rol, maar stimuleerde de teams zelf te komen met ideeën en uitwerkingen.

Resultaat: een gedragen cultuurprogramma op het gebied van veiligheid.

Petrogas heeft door dit traject een belangrijke stap gezet in de implementatie van Safety II, ‘Learning from Normal Work’ door een inspirerende visie van het leiderschap, het creëren en enthousiasmeren van een leidende coalitie en….. met een vleugje Changekitchen.

Heb jij ook een strategische of resultaatgerichte veranderopgave waarbij we je kunnen helpen? Neem contact met ons op!